Moje 3 nejoblíbenější relaxační polohy

Moje 3 nejoblíbenější relaxační polohy

Určitě znáte ten pocit, kdy vás bolí celé tělo a vy se cítíte nesmírně vyčerpaně a unaveně. Jediné, čeho jste schopni, je složit se okamžitě do postele a ani se nehnout :). I já zažívám tyhle stavy fyzického vyčerpání a někdy se k tomu přidává i to psychické. Obvykle se však nesložím do postele, ale raději do některé ze tří mých oblíbených relaxačních pozic, které jsem si vypůjčila z restorativní jógy.

Trochu jiná šavásana

Klasická pozice šavásány je příjemná, ale ještě raději mám tuhle modifikovanou verzi, kdy jsou nohy pokrčené do pozice “motýlka” tedy chodidla k sobě, kolena od sebe do stran. Kolem pasu mám navíc smyčku z jógového pásku, do kterého zasunu špičky chodidel. Smyčku upravím tak, aby lehce přitahovala chodidla k trupu, ale aby nic nebolelo. Bolster si podložím dvěma jógovými bločky (zadní o něco výš). Posadím se zády k bolsteru a pomalu se položím přes něj. Pozici si ještě můžete vylepšit dekou pod hlavu, na oči levandulový polštářek a do ruky vetřít oblíbený esenciální olej (nebo jej dát do difuzéru či si zapálit oblíbenou vonnou tyčinku či svíčku). Celou váhu těla a veškeré napětí nechávám odejít s výdechem do země a cítím se velmi klidně a uvolněně. 

Nohy nahoru prosím

Když mám za sebou dlouhý několikahodinový let, kdy mi otečou kotníky, miluju tuhle pozici. Nebo když mám za sebou dlouhou túru nebo naopak dlouho stojím na nohách bez pohybu. Přisunu se hýžděmi co nejblíž ke stěně, pokud mám deku, dám si ji pod pánev, a nohy natáhnu nahoru a opřu o zeď. Většinou ji udělám rovnou v posteli :). Představuju si, jak z mých chodidel odtéká únava a otoky, stéká po nohách a přes pánev se vsakuje do země. Pokud máte něco těžšího, čím byste zatížili nohy (chodidla), tak to udělejte. Pocit úlevy je ještě dokonalejší!!

Velké dítě

Jako malé děti jsme se choulili při problémech do náruče maminky a ta nás hladila po hlavě a říkala: “To bude dobrý.” Teď, když už jsme velké holky (a kluci), tak už to obvykle neděláme, ale potřeba schoulit se a nechat se chlácholit zůstala. Takže když se cítím unavená psychicky a trošku v depresivní náladě, schoulím se do pozice dítěte. Buď jen tak na zemi nebo ještě lépe opět vypodložená bolstrem a bločky. Pokud přes sebe ještě přehodíte příjemnou teplou deku a prodýcháváte si celou páteř od kostrče až po hlavu, dostaví se pocit uzemnění, jistoty a bezpečí…

Vyzkoušejte! 🙂
Namasté
Irma

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *