5 důvodů, proč zkusit jógu a 2 důvody, proč ne…

5 důvodů, proč zkusit jógu a 2 důvody, proč ne…

Vyskakují na vás články o józe na každém rohu? Časopisy, internet, televize… Pořád ještě se rozmýšlíte a váháte, jestli jógu zkusit? Hodně se o ní v poslední době mluví, vyzdvihují se její úžasné přínosy…ale vy pořád nevíte? Jóga má pro vás stále nálepku něčeho divného, moc alternativního, málo dynamického, a tak vůbec? 🙂

Tady je 5 důvodů, proč byste měli začít s jógou a 2 důvody, proč nezačínat.

  1. Připadáte si ztuhlá a bez energie

Je vám 30, 40, 50 let a víc a začínáte si uvědomovat občasné a čím dál častější limity vlastního těla a došlo vám, že vám musí ještě nějaký ten pátek vydržet…Pokud nechcete od šedesáti trávit život jen po čekárnách a ordinacích lékařů různých odborností, začněte se svému tělu věnovat co nejdříve. Budete-li třicet let jen sedět v kanceláři, doma u televize a v létě na lehátku u vody číst v časopisech tipy na zaručené diety, nemůžete přece čekat, že vaše tělo neprodělá zásadní opotřebení… A zdravotní problémy, které vás dříve trápily jen čas od času, budou na denním pořádku a přidají se další a další, mnohem závažnější…

Ne, nechci vás strašit, ale chcete-li mít zdravé tělo, musíte pochopit, že pro to budete muset opravdu aktivně něco začít dělat. Čím dříve, tím lépe. Pokud běháte, jezdíte na kole, posilujete, plavete…děláte pro sebe opravdu hodně, ale přetěžováním jedné svalové skupiny, zkracujete jinou a v těle vzniká nerovnováha…Navíc vám časem začne docházet energie a síly. A vy s pohybem přestanete. Cvičíte-li pravidelně jógu, protahujete, uvolňujete svaly a klouby, prokrvujete vnitřní orgány a naučíte se správně dýchat. To všechno vám zlepší pružnost těla, odolnost organismu, pohyblivost kloubů a cvičit můžete i v sedmdesáti.

2. Nestíháte a cítíte se vyčerpaně, ve stresu a bez nálady?

V práci jedete na doraz, vedete bohatý společenský život nebo se staráte o děti a domácnost a poslední dobou máte dojem, že fakt nestíháte a cítíte se vyčerpaně, ve stresu a bez nálady?Porady, prezentace, schůzky, zase prezentace, školení, schůzky a tak pořád dokola? Nebo práce, děti, kroužky, nákupy, domácnost, práce, děti, kroužky, nákupy, domácnost? Ano, jde nám z toho hlava kolem. K tomu si připočtěme zahlcení internetem a sociálními sítěmi a špatnými zprávami v médiích… A nejhorší asi je, že ani když máme chvilku “volna”, neumíme vypnout. Možná se doplazíme do posilovny, kde díky fyzické  námaze přehlušíme na chvíli neustálý tok myšlenek, ale jakmile skončíme, hlava šrotuje opět nadoraz.

V józe se nesnažíme jen protahovat tělo, ale také pracovat s myslí. Tedy právě s tím zdánlivě neovladatelným tokem myšlenek. Naučíte se, jak postupně myšlenky zklidnit, nasměrovat požadovaným směrem a umožnit hlavě, aby si odpočinula… Není to jednoduché a nejde to hned na počkání, ale rozhodně je to možné a vliv na váš život to bude mít určitě pozitivní.

3. Často vás bolí hlava, máte všeho po krk a nevíte, jak z toho ven…

Náš hektický život nám často způsobuje nejen fyzické, ale taky psychické problémy. Stres, úzkosti, depresivní stavy, vyhoření, ztrátu motivace i chuti k životu. Jóga vás naučí soustředit se na to, co je pro vás opravdu důležité, a vynechat v životě to, co je jen povrchní, zbytečně nás zatěžuje a vede nás jen k soutěžení, závisti, lítosti, vzteku a zklamání. Zjistíte, že štěstí, po kterém všichni tolik toužíme, netkví ani v novém autě, kabelce, exotické dovolené nebo manažerském postu. Naučíte se soustředit na přítomný okamžik, na tady a teď, a přestanete se trápit minulostí nebo žít s hlavou v budoucnosti, ke které upínáte svoje naděje a touhy.

4. Bolí vás často záda, už jste vyzkoušeli kde co, ale pořád se to nezlepšuje…

Na hodinách jógy slyším často dotazy na cviky, které by  pomohly s bolestí zad a nejlépe by ji odstranily tak do týdne. Jóga umí skutečně pomoci s bolavými zády a nemálo instruktorů jógy s ní začalo právě z tohoto důvodu. Ale není to tak, že by vám pomohlo cvičit jen vybrané cviky na bedra. Bolesti zad často pramení, když pomineme psychické důvody, z toho, že různé svalové skupiny v těle nepracují v takové souhře, jak by měly. Máte-li povolené břišní svaly a špatné postavení pánve, hrudníku nebo ramen, ochablé hýžďové svaly a zkrácené hamstringy, potřebujete se věnovat pravidelně celému tělu, abyste napravili důsledky dvaceti let špatného sezení za počítačem, špatného držení těla obecně nebo jeho jednostranného přetěžování. Chce to svůj čas, ale mírné zlepšení poznáte už po několika lekcích.

5. Jóga vám připadá nudná a pomalá…Vy potřebujete pořádnou zátěž a ne se jen povalovat na podložce…

Máte-li pocit, že klasická hathajóga je velká nuda, vyzkoušejte nejdříve dynamičtější formu jógy, jako je power jóga nebo aštanga jóga. Můžu vám zaručit, že po hodině aštanga jógy budete lapat po dechu a propotíte vše, co máte na sobě. A i když to může vypadat, že cílem aštanga jógy je vás fyzicky zničit, není tomu tak. I při těchto dynamických lekcích se naučíte postupně naslouchat svému tělu, respektovat jeho limity a možnosti, přestanete soutěžit s ostatními i sami se sebou… A stejně tak se naučíte pracovat s myslí, soustředit ji na tady a teď i potlačit dominantní roli vašeho ega, které je sice dobrým motivačním pomocníkem, ale špatným pánem našeho života.

A proč s jógou nezačínat?

  1. Chcete rychle zhubnout…

Je dobré si uvědomit, že pokud jste nabrali deset, dvacet kolo nadváhy, tak to taky nebylo přes noc. Proč tedy očekáváte, že zhubnout půjde rychle? Neničte vlastní tělo. A ještě než vyběhnete, vyrazíte na kole nebo do posilovny, dejte si reálný cíl. Ne, jóga vám rychle zhubnout nepomůže. Vaše očekávání by nebylo určitě naplněno a vy byste odcházeli s pocitem, že jóga nefunguje. Takže se netrapte, vrhněte se na spalování, změňte stravu a hlavně nezapomeňte, že to chce pravidelnost.

Chcete-li řešit dvě, tři kila váhy a váhu si chcete udržet, bude pro vás jóga to pravé. Kromě pohybu vám jóga také zlepší prokrvení břišních orgánů a fungování lymfatického systému. Zadržování vody v těle nebo zpomalené zažívání může být jedním z důvodu vašich pár nechtěných kil.

2. Chcete rychle nabrat svalovou hmotu…

Svaly s jógou nenaberete. Zpevníte je, prodloužíte ty zkrácené, zpružníte celkově vaše tělo, budete ohebnější. Ale rychlý nárůst svalové hmoty opravdu nečekejte. Pokud toužíte po objemných svalech, je pro vás posilovna tím nejlepším místem. A kdybyste náhodou zjistili, že posilování vede ke zkracování svalů a zhoršení jejich pružnosti, doplňte si do rozvhu nějaké to jógové protahování :).

Namasté

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *