Co se o józe nedozvíte z YouTube?

Co se o józe nedozvíte z YouTube?

Možná jste v době karantény začali konečně cvičit jógu doma. Našli jste si na YouTube oblíbeného lektora a poctivě cvičíte a máte z toho dobrý pocit. Což je určitě skvělý první krok na cestě k józe. Říkáte si, že přece jógu už cvičíte, tak proč první krok?

Podle videí na YouTube se skvěle cvičí, každý den navíc máte na výběr spoustu videí, lektorů a cvičíte, kdy se vám to hodí. Ale je také možné, že i když tomu říkáte jóga, jde jen o obyčejné fyzické cvičení, u kterého pohybujete svaly a klouby. I to je pro naše tělo zdravější, než povalování se na kanapi, ale…Co tedy udělat proto, aby to byla opravdu jóga?

Navažte kontakt s vaším tělem

Propojit mysl a tělo nás ve škole neučí. Svoje tělo vnímáme obvykle jen tehdy, když nás něco bolí: hlava, záda, koleno, skřípnutý nebo namožený sval, křeče v zažívacím traktu apod. A i to jsme občas schopni ignorovat, jako signál našeho těla, že něco není v pořádku, protože máme zrovna moc práce nebo musíme někde být apod. 

Jak se naučit navázat vědomý kontakt se svým tělem?

Nejlepší je, když si pro začátek jen sednete tak, abyste měli rovnou páteř (klidně i na židli), zavřete si oči a zaměříte se na svůj dech. Veďte postupně nádech do různých částí těla a vnímejte, jak se v dané části těla cítíte, jen pozorujte. Začněte od hlavy a postupujte směrem k chodidlům. Vnímáte mravenčení, napětí, vnitřní teplo, ostrou bolest nebo naopak vnímáte svůj kolenní kloub (např.) jako klidný a uvolněný?

Nejde vám to? Trénujte! Číst jste se také nenaučili za den. Naučit se číst ve svém těle chvíli trvá. Když vám to půjde takhle v klidové pozici, naučíte se vnímat svoje tělo i v pohybu.

Pracujte s dechem

Dýcháme je přece automatický proces, tak proč najednou práce s dechem? Dech je pozornost a energie. Kam jej nasměrujete, tam půjde obojí. Ze začátku pro vás pozice můžou být náročnější právě proto, že neumíte využít sílu a energii dechu. Obvykle se do těžších pozic snažíme dostat se zadrženým dechem a tedy i zadrženou energií. Proto je všechno těžší. Začínáte-li s jógou vybírejte si jednoduché pozice a plně se soustřeďte na pohyb těla v souladu s dechem. Kdykoliv si uvědomíte, že nedýcháte a zadržujete dech, pomalu a klidně se znovu nadechněte.

Nehodnoťte se

Jsme doslova závislí na výkonu. Jsme vychování tak, abychom usilovali o to, být lepší než ostatní. Abychom soutěžili. Asi nějaký atavismus z dob dávných, kdy jen ten nejsilnější a nejschopnější v přírodě přežije. A tak se neustále hodnotíme, porovnáváme a kritizujeme. Nejsme spokojeni sami se sebou. A to nás vrhá do stavu nespokojenosti, nejistoty, úzkosti nebo prostě “jen” stresu. Měli bychom se ale zaměřit více na sebe a pozorovat postupný pokrok a zlepšení vůči sobě samým. Před měsícem jste možná v hlubokém předklonu nedali na zem ani špičky prstů a teď už se země dotknete. Zlepšili jste se fyzicky, ale když se zamyslíte, tak jste se s největší pravděpodobností zlepšili i jinak…díky vědomému vnímání našeho těla a mysli se na jógové cestě naučíme obvykle trpělivosti, pokoře a respektu k vlastnímu tělu, k našim možnostem…

Naučte se přijímat

Pokud chcete s jógou třeba zhubnout a každý den budete cvičit silovou power jógu nebo vinyásu, můžete svému tělu víc ublížit, než pomoct. Někdy tělo a mysl potřebují klidnější protažení, uvolnění nebo dokonce jen relaxaci. A jindy naopak potřebujeme onu dynamiku…

Ale to musíme umět rozlišit, k čemuž slouží právě ono naslouchání svému tělu (a mysli). Jóga je o tom, abychom pozorovali a následně přizpůsobili svoji praxi (potažmo svůj život) tomu, co je právě teď pro nás nejlepší. Tohle je ale hodně těžké. Kvůli už zmiňovanému zaměření na výkon, řídí náš život ego. Ego nás motivuje a žene dopředu, což je v pořádku. Ale ego také brání tomu, abychom občas nechali věci tak, jak jsou. Přijali to, že zrovna v tuto chvíli něco změnit nemůžu (udělat v józe těžší pozici) a dopřáli si čas…třeba na malou sebereflexi…proč to vlastně chci, v čem je to pro mě lepší, užitečnější, zda to opravdu potřebuji…

Jóga je vědomá přítomnost. Při cvičení i v každodenním životě. 
Namasté

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *