Může jóga zlepšit naše partnerské vztahy?

Může jóga zlepšit naše partnerské vztahy?

Jóga je teď velmi oblíbená jako fyzické cvičení, které nám pomáhá, při všem tom sedavém a jednostranném způsobu života, udržovat tělo flexibilní. Ale když si po józe zajdeme s kamarádkou na kafe (no dobře tak na matcha tea), neřešíte správné postavení ramen v pozici psa s hlavou dolů, ale to, co právě skřípe ve vašem partnerském vztahu. Může tedy jóga zlepšit vztahy nebo vyřešit problémy v našich vztazích?

Pokud bychom zůstali v rovinně fyzického cvičení, tak nám hodinka jógy pomůže na chvíli vyčistit hlavu a zbavit se negativních pocitů a emocí nebo načerpat energii na zvládání problému doma. Na lekci nás obvykle přejde stres, vztek nebo naštvání, a doma pak můžeme řešit problémy trochu s odstupem. Takže ano, jde to i čistě přes fyzickou praxi.

Většinou už tím ovšem řešíme problém, který vznikl. Ale jóga se může proměnit i v “nástroj”, který vzniku takového problému zabrání. Ptáte se jak?

Představme si, že máte přítele a na Valentýna (kterého samozřejmě nikdo neslaví…) jdete na večeři. Partner vybere hezkou restauraci s výhledem a přinese vám kytku. Ale vy ve chvíli, kdy tu kytku uvidíte, cítíte zklamání, protože není taková, jakou byste chtěla dostat. Hned pak si pomyslíte, že váš přítel je fakt nekňuba, který za těch x let, co jste spolu, nedokáže ani koupit tu správnou kytku.Takže i když je restaurace hezká a jídlo výborné, už máte zkaženou náladu a celý večer vrháte na partnera kyselý obličej…a možná na něm objevujete další chyby (vzal si špatnou košili, nevyčistil si boty, mohl se nechat ostříhat, zase má to nemožné sako…).

A co s tím zmůže jóga? Kromě fyzické praxe nám nabízí pár doporučení nazvaných jamy a nijamy, které nás učí pracovat na našem chování, jednání a vztazích s okolím, ale zaměřují se také na nás samotné. Můžete si o nich něco málo přečíst v článku “Jóga v jedné větě” (https://satorivia.cz/2020/05/28/joga-jednaveta/) nebo “K čemu se v životě připoutáváme”.

Kromě těchto doporučení nás jóga vede i k tomu, abychom si nevytvářeli v životě utrpení. Co tím má na mysli? Jak říká jeden citát: “Očekávání je matkou všech zklamání. Neočekávejte nic od nikoho.” Nikdy to tak nevnímáme, protože očekávání je součástí našeho těšení se na něco… Ale právě ono očekávání je zdrojem našeho utrpení, když se nenaplní. Partner se nechová tak, jak očekáváme, šaty koupené na internetu nevypadají tak, jako na obrázku, hotelový pokoj na dovolené nemá výhled jako v katalogu, léto je moc horké nebo naopak moc prší, děti nejsou dostatečně chytré… atd. Ve výčtu by se dalo dlouho pokračovat.

Neočekávejme tedy od partnera, že bude naším vysněným princem na bílém koni. V jeho schopnostech a možnostech s největší pravděpodobností ani není, aby naplnil vaši dokonalou představu. Vnímejme na něm to, čím nám učaroval, co se nám na něm líbí, buďme mu oporou, pokud on sám něco změnit chce… Přinesl kytku a to je super, nepřinesl, nevadí, váš vztah přece nestojí na kytce. Kupte si tu svoji vysněnou klidně sama. Naučme  se, že život je změna a nic není jisté. Buďme otevřeni novým byť nečekaným pohledům, věcem, či situacím. Kytka slunečnic je přece stejně krásná jako kytka tulipánů :).

Namasté

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *