Milujete nebo nesnášíte masáže?

Milujete nebo nesnášíte masáže?

Já obojí. Přiznám se, že navzdory “trendu poslední doby“ nemám ráda thajské masáže. Vlastně je skoro nesnáším. Vůbec nezpochybňuji jejich účinnost, ale pro mě jsou strašně bolestivé a už jen při pouhé představě thajské masáže se celé moje tělo stáhne a sevře. Ani když se s thajskou masérkou domluvím, že “bolí moc” a budeme masírovat “málo”, tak jsem si ještě žádnou thajskou ani balijskou masáž neužila. A dost odvážně to zkouším pořád dokola… 

Jedinou výjimkou byla thajská masáž na ostrově Koh Hai, kam jsem vyrazila už podruhé v březnu 2019 na jógový týden. Představte si krásný ostrůvek bez silnic, slunce hřeje, písek na pláži je jemný a moře má tu správnou teplotu, nemusíte se o nic starat, jen si cvičíte jógu, plavete, čtete, dobře jíte a vyrážíte na výlety na okolní ostrovy…. odolat v takovém ráji masáži se prostě nedá. Postarší Thajka, ke které jsem se objednala na thajskou aromaterapeutickou masáž, se mě zeptala, jestli mě něco bolí. Tak jsem přiznala barvu a ukázala na bedra a snažila se jí anglicky vysvětlit moji vyhřezlou plotýnku. Na začátku jsem dostala lehkou aroma masáž, a pak mi ta jemná drobná asijská žena udělala neskutečnou fyzioterapeutickou masáž, po které jsem se doslova vznášela (no občas mi lezly oči z důlků). Dokonce jsem vstala z masírovacího lehátka bez kňučení, což nastává pokaždé, protože dlouhé ležení na břiše nedělá dobře mým bedrům. V březnu 2020 se na tento malý thajský ráj vracím opět s jógou a už teď se těším na masáž.

Obecně ale masáže miluju. Mám ráda, když se mě někdo dotýká, hněte a prohmatává moje svaly. Zbožňuju když se mi do těla vpíjí masážní olej. I když i další typy masáží nejsou nikdy úplně bez bolesti, většinou si je užívám. A co úplně miluju je masáž chodidel. Tedy pokud to není zrovna reflexní masáž, kdy masér dokáže stlačením bodu vyhmátnout vaše citlivé a problematické místo v těle… ale tady má bolest svůj význam.

Jen si bůhví proč nějak neumím udělat čas na sebe a svoji masáž. A tak jsem byla hrozně ráda, když mi před pár dny na Facebooku připomněl příspěvek od jógové kolegyně, že už se dlouho chystám zajít do Touch Therapy na Starém Městě. A tak jsem se konečně objednala a nemohla se dočkat. 

Přicházím na desátou do ulice Elišky Krásnohorské, kde studio sídlí v krásném kubistickém domě. Vyjíždím do 5. patra a po schodech se dostávám až do patra nejvyššího. Po otevření mě vítají nádherné blankytně modré oči a vlhký čumák… ne to ještě není terapeutka Bára, ale její pes Manu. Vcházím dovnitř a ocitám se v prosvětleném a prozářeném prostoru v podkroví, kde mám pocit, že se začínám okamžite lehce a bezstarostně nadnášet. S Bárou si chvíli povídáme a po dohodě vybereme na aromaterapeutickou masáž směs essenciálních olejů Citrus Bliss. Miluju essenciální oleje a citrusové obzvlášť, ale tohle citrusové blaho obsahuje kromě citrusů a bergamotu ještě i vanilku.

Zhluboka vdechuji jemné prchavé molekuly essenciálního oleje z otevřených Bářiných rukou a za chvíli už cítím první kapky příjemně teplého oleje na zádech. Dalších 60 minut nechávám své tělo i mysl unášet pod laskavým ale pevným dotykem Bářiných rukou. Vzduchem se vznáší vůně oleje a jemná hudba, která mi přijde jako když Měsíc pluje po večerní obloze. S každým tahem jemných prstů ze mě spadává veškeré napětí, pracovní myšlenky a stres (ano i jógový lektoři mají své stress days :)) a nechám se jen unášet citrusovo- vanilkovým opojením… Na konci Bára odchází a nechává doznít účinky masáže. A to už upadám téměř do meditačního stavu (nebo spánku? :)). Jen velmi nerada se zvedám z lehátka a pomalu opouštím tuhle nádhernou oázu klidu.

Je těžké to popsat, to prostě musíte zažít sami na vlastní kůži :). Pro mě tahle návštěva rozhodně nebyla poslední. Pokud máte chuť vyzkoušet, zajděte do Touch Therapy k Báře nebo Míše, Elišky Krásnohorské 12, Praha 1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *